Werkbaarheidscheque

Het nieuwe jaar wordt gestart met een goed bericht. De Vlaamse Regering heeft besloten om de regeling rondom de werkbaarheidscheque voor organisaties te verlengen tot eind 2023. Dat is ook goed nieuws voor dienstverleners met een KMO-portefeuille registratie of dienstverleners met een kwaliteitsregistratie van Werk en Sociale Economie. Bedrijven die gebruikmaken van de werkbaarheidscheque worden namelijk geacht om hun dienstverlening af te nemen bij organisaties met zo’n KMO-portefeuille registratie of kwaliteitsregistratie.

In dit artikel leggen we uit wat deze steunmaatregel betekent en waarom het interessant is om als dienstverlener uw KMO-portefeuille registratie te behalen.

Plan direct een kennismakingsgesprek om te kijken of u in aanmerking komt voor een KMO-portefeuille registratie.

Wat is de werkbaarheidscheque?

Het Departement Werk en Sociale Economie in Vlaanderen heeft de werkbaarheidscheque geïntroduceerd in het kader van de coronacrisis en dient ter ondersteuning om het werkbaar werk en het psychosociaal welbevinden van de medewerkers in België verder te stimuleren.

Deze maatregel richt zich op ondernemingen uit de profitsector en socialprofitsector (zowel voor grote ondernemingen, kmo’s als eenmanszaken) met een vestiging in het Vlaamse Gewest. Er is een maximale subsidie van €10.000 op jaarbasis voorzien met een steunpercentage van 60%.

Waarom wordt de werkbaarheidscheque verlengd?

Het doel van deze maatregel is om de arbeidsomstandigheden voor medewerkers op een duurzame manier te verbeteren. Met name het telewerken brengt nieuwe uitdagingen voor medewerkers met zich mee. De Vlaamse Regering maakt het nu ook mogelijk om een telewerkbeleid uit te werken en om daar de werkbaarheidscheque voor in te zetten.

Met de werkbaarheidscheque kunt u:

Een meting of een scan aankopen om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen en/of begeleiding inkopen bij het uitvoeren van een scan of meting.

Advies, begeleiding en opleiding aankopen voor:

  1. Aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers, in de gewijzigde context door de Corona-pandemie. De aankoop of plaatsing van beschermingsmateriaal kan niet gefinancierd worden met deze maatregel. Advies, begeleiding of opleiding over het gebruik daarvan in de werksituatie kan wel.
  2. Competentieversterking noodzakelijk om te kunnen werken in een gewijzigde arbeidscontext;
  3. Aanpak van de impact op het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers.

Lees hier meer over de werkbaarheidscheque.

Steun KMO-portefeuille verhoogd

Met de tijdelijke verhoging van de KMO-P willen de Vlaamse Regering en Vlaamse sociale partners KMO’s ondersteunen en versterken om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van werkbaar werk. Eenvoudig gezegd: wanneer u binnen de maatregel KMO-portefeuille valt en het jaarlijkse budget van € 7.500 volledig opgebruikt hebt, maar nog aanvullende acties wilt uitvoeren om werkbaar werk mogelijk te maken, dan is er nog eenmalig een aanvullend budget van € 5.000 beschikbaar gesteld. Lees hier meer over de voorwaarden van deze maatregel.

Zorg voor een kwaliteitsregistratie

Werkbaarheidscheques kunnen enkel gebruikt worden bij samenwerking met geregistreerde dienstverleners van de KMO-portefeuille of dienstverleners met een kwaliteitsregistratie van Werk en Sociale Economie.

De verlenging van deze maatregelen maakt het voor dienstverleners in het domein van werkbaar werk interessant om een kwaliteitsregistratie aan te vragen. Het is namelijk de verwachting dat bedrijven via de werkbaarheidscheque meer willen inzetten op het verbeteren van werkbaar werk. Een van die kwaliteitslabels is label BC 9022 van Brand Compliance of een KMO-portefeuille registratie.

Wilt u meer weten of bent u benieuwd of u in aanmerking komt als dienstverlener?
Vraag een vrijblijvende kennismaking aan. Wij staan u graag te woord.