We interviewden één van onze auditoren. Afwisselend, uitdagend, waardevol. Dat zijn de kernwoorden die onze auditor koos als omschrijving voor zijn baan. We vroegen wat er voor nodig is om auditor te worden en welke positieve aspecten deze job te bieden heeft. Onze auditor heeft ook nog een goede tip!

Remko CuijpersWat vind jij de leukste kanten van het beroep van auditor?

Het leukste in mijn beroep vind ik de afwisseling. Naast het feit dat ik verschillende type audits uitvoer, kom ik ook bij verschillende (type) klanten, op verschillende locaties en werk ik tijdens de audits samen met verschillende collega’s. Zelfs wanneer ik verschillende klanten audit op dezelfde norm is het werk afwisselend. Dit komt omdat klanten een norm naar eigen inzicht kunnen implementeren, waardoor de uitwerking steeds verschillend kan zijn.

Waar bestaan je werkzaamheden uit?

Naast het uitvoeren van de audits bestaat mijn werk uit ‘het managen van het klantdossier’. Dit betekent onder andere dat ik audits voorbereid door deze te plannen en rapportages schrijf om de auditresultaten te communiceren aan de klant. Daarnaast kan het voorkomen dat tijdens de audits zogenaamde ‘afwijkingen’ worden vastgesteld. Om een afwijking op te lossen, dient een klant een plan van aanpak op te stellen welke door mij als auditor wordt beoordeeld. Ook voeren auditoren interne kwaliteitscontroles uit op elkaars dossiers en worden we soms betrokken bij interne projecten.

Hoe ben je ertoe gekomen om auditor te worden?

Als bijbaantje ben ik ooit in de Retail begonnen. Na mijn ICT-studie ben ik binnen de Retail doorgegroeid. Uiteindelijk ben ik gevraagd voor de functie van ‘Store Auditor’. In deze functie heb ik het auditvak leren kennen en heb ik binnen diverse supermarkten audits uitgevoerd. Bij Brand Compliance heb ik deze auditervaring gecombineerd met de kennis uit mijn studie en voer ik audits uit gerelateerd aan informatiebeveiligingbedrijfscontinuïteit en privacy.

Welke kwaliteiten moet je als auditor bezitten? Welke ervaring is nodig?

Als auditor moet je in de basis een gedegen gesprekspartner zijn voor je klanten. Het is belangrijk om een audit zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen zodat de klant zich comfortabel voelt en er goedlopende gesprekken ontstaan. Het is niet zomaar het afvinken van een lijst met normeisen en klanten afrekenen op zaken die zij niet goed zouden beheersen. Als auditor wil je juist een constructieve bijdrage leveren aan de bedrijfsvoering van de klant door op een prettige wijze, maar wel kritisch, naar de processen in de organisatie te kijken.
Om een goede gesprekspartner te kunnen zijn zul je als auditor je communicatie moeten aanpassen op degene die je interviewt. Je zult personen spreken van de werkvloer tot aan management/ directie/ eigenaren. De ene persoon is zenuwachtig, de ander antwoord alleen met ja/ nee en weer een ander maakt alles mooier dan het daadwerkelijk is.
Daarnaast zul je kennis van zaken moeten hebben. Niet alleen over de inhoud van de te auditen norm en de achterliggende materie, maar ook over het type bedrijfsvoering van de klant. Je moet weten waar risico’s en kansen liggen voor de specifieke klant en daarop kunnen doorvragen.

Waarover ben je tevreden in je werk?

Ik vind het erg fijn hoe door collega’s onderling wordt samengewerkt en hoe daarmee het teamgevoel behouden blijft ondanks dat we regelmatig alleen op pad gaan. We kunnen open feedback aan elkaar geven waarmee we elkaar helpen te verbeteren in onze werkzaamheden.

Welke tips zou je iemand geven die dit werk wil doen?

De moeilijkheid in het werk als auditor is het vinden van een goede balans tussen de daadwerkelijke auditwerkzaamheden en de taken hieromheen. De tip hierbij is om tijdig de noodzakelijke activiteiten te plannen en ervoor te zorgen dat de werkzaamheden tijdens de daarvoor geplande momenten afgerond worden. Als auditor heb je niet de mogelijkheid om te zeggen ‘wat ik vandaag niet afkrijg, doe ik morgen wel’. Morgen staat er namelijk weer een nieuwe audit gepland. Wanneer je niet het juiste ritme in de werkzaamheden weet te vinden zal dit al snel leiden tot een niet werkbare agendadruk.

Heb je nog een bepaalde anekdote of een speciale werkdag die je bij is gebleven?

Als auditor maak je soms situaties mee waarbij de klant de norm niet juist of niet passend voor de organisatie heeft geïmplementeerd. Tijdens een van zulk soort audits heb ik mooie feedback van de klant ontvangen die past bij ‘het zijn van een goede gesprekspartner’.
De feedback luidde: “Ik ben nog nooit zo blij geweest met een 2 als eindresultaat.”
Voor mijn gevoel wordt met deze feedback exact samengevat wat je als auditor wilt bereiken, namelijk door middel van een kritische beoordeling op de processen van de organisatie waarde toevoegen aan de bedrijfsvoering van de klant.