Combineer uw kmo-portefeuille met het Vlaams Opleidingsverlof
Als geregistreerd dienstverlener van de kmo-portefeuille biedt u wellicht al een gevarieerd aanbod aan opleidingen voor Vlaamse kmo’s. Maar wist u dat opleidingen die u aanbiedt ook recht kunnen geven op het Vlaams opleidingsverlof (VOV)?
In dit artikel leest u hoe u als geregistreerd kmo-portefeuille dienstverlener uw opleidingen ook kunt aanbieden voor het VOV. We bespreken tevens de verschillen en gelijkenissen tussen de twee ondersteuningsmaatregelen.
Wat is het Vlaams Opleidingsverlof? #
Het Vlaams Opleidingsverlof (VOV), vroeger gekend als het Educatief Verlof, is een regeling in Vlaanderen die werknemers het recht geeft om afwezig te zijn van het werk om zich bij of om te scholen. Werknemers lijden hierbij geen financieel verlies. De werkgever kan, afhankelijk van de voorwaarden, een terugbetaling van het doorbetaalde loon krijgen van de overheid.
Kmo-portefeuille en VOV: wat is het verschil? #
De kmo-portefeuille en het Vlaams Opleidingsverlof hebben beide tot doel om opleidingen te stimuleren. Ze richten zich echter op een verschillende manier op ondernemingen en haar medewerkers. Hieronder in het kort de belangrijkste verschillen:
- Doelgroep
- Kmo-portefeuille:
Gericht op kmo’s die hun medewerkers willen bijscholen of extern advies willen inwinnen bij geregistreerde dienstverleners voor de kmo-portefeuille. - VOV:
Richt zich op individuele werknemers die zichzelf willen bij- of omscholen door middel van opleidingen die worden gegeven door een dienstverlener met een kwaliteitsregistratie WSE.
- Kmo-portefeuille:
- Type opleiding
- Kmo-portefeuille:
Ondersteunt enkel bedrijfsspecifieke en procesmatige opleidingen die bijdragen aan de versterking van het bedrijf. - VOV:
Richt zich tijdens de opleiding op ‘overdraagbare’ competenties. Dit wil zeggen competenties die van toepassing zijn in meerdere bedrijven en bij voorkeur over verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van soft skills.
- Kmo-portefeuille:
- Financiële ondersteuning
- Kmo-portefeuille:
Biedt kmo’s subsidies tot 20% of 30% voor de kosten van een opleiding. De subsidie wordt toegekend aan de onderneming om een deel van de opleidings- of advieskosten te dekken. - VOV:
De werkgever betaalt het loon van de werknemer door tijdens de opleidingsuren en kan hiervoor een gedeeltelijke terugbetaling aanvragen.
- Kmo-portefeuille:
Voordelen VOV-erkenning #
Lees hieronder welke voordelen VOV-erkenning biedt voor u als geregistreerd kmo-portefeuille dienstverlener:
- Breder klantenbestand
Door uw opleidingen ook voor het VOV te laten erkennen, spreekt u zowel ondernemingen aan die via de kmo-portefeuille subsidie willen aanvragen als werknemers die hun VOV-recht willen gebruiken. U trekt dus een breder scala aan cursisten aan. - Uitgebreid opleidingsaanbod
Terwijl de kmo-portefeuille vooral gericht is op bedrijfsspecifieke en procesmatige opleidingen, kunt u via het VOV ook opleidingen rond competenties aanbieden. Hiermee creëert u een ruimer opleidingsaanbod. - Meerwaarde voor klanten
Wanneer u erkend bent voor zowel de kmo-portefeuille als het Vlaams Opleidingsverlof, biedt dit uw klanten meerwaarde door hen toegang te geven tot diverse ondersteuningsmaatregelen. De combinatie van de verschillende voordelen maakt het voor hen aantrekkelijker om te kiezen voor uw opleidingen. - Geen extra audit
Als geregistreerd dienstverlener voor de kmo-portefeuille, vraagt u zonder extra kosten een WSE-registratie aan. U hoeft geen aparte audit te ondergaan, aangezien de kmo-portefeuille registratie kan dienen als bewijs van uw kwaliteitsborging.
Hoe verkrijgt u VOV-erkenning? #
Door het opvolgen van de onderstaande stappen kunt u VOV-erkend worden:
- Kwaliteitsregistratie voor WSE aanvragen
U vraagt een kwaliteitsregistratie aan via het WSE-loket. Ook het verlengen van uw kwaliteitsregistratie gebeurt via het WSE-loket. Dit kunt u doen met uw kmo-portefeuille registratie of een WSE kwaliteitsregistratie, zoals BC 9022. - Opleidingen laten erkennen voor VOV
Na uw aanmelding oordelen de Vlaamse Opleidingscommissie (VOC) en de Paritaire Comités (PC) over de arbeidsmarktgerichtheid van de opleiding. - Opgenomen worden in de opleidingsdatabank
Als de VOC of het PC oordeelt dat de opleiding arbeidsmarktgericht is, wordt de opleiding geregistreerd in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives. Hiermee is de opleiding erkend.
Vergroot uw bereik #
Als geregistreerde dienstverlener voor de kmo-portefeuille kunt u uw opleidingsaanbod uitbreiden door ook erkend te worden voor het Vlaams Opleidingsverlof. Dit biedt uw bedrijfsklanten en haar werknemers voordelige mogelijkheden voor hun opleidingen. Ze kunnen gebruik maken van financiële steun of verlof met loonbehoud. Zo speelt u als opleidingsverstrekker in op een bredere markt en maakt u uw aanbod interessanter.